Wielkie centra czy szpitale powiatowe - Gałązka-Sobotka, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2021)
Między rozdrobnieniem a koncentracją szpitalnictwa. System musi zadbać o to, aby poprzez dobrą organizację i zapewnienie właściwych zasobów wzmacniać kapitał zdrowia obywateli, budować ich aktywną postawę wobec własnego zdrowia, ale także zrozumienie dla nowej organizacji usług zdrowotnych, której musi przyświecać zarówno skuteczność, jak i efektywność.