Efekt jo-jo - Mierzejewski, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2021)
Łatwo jest krótkotrwale poprawić wynik finansowy szpitala poprzez drastyczną redukcję kosztów, można wtedy nawet dostać nagrodę za wzorowe zarządzanie, jednak skutek długofalowy takiego działania często bywa opłakany.