Wiemy, że nic nie wiemy - Atłachowicz, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2021)
Szpitalnictwo jest obolałe po przejściach związanych z trzecią falą epidemii koronawirusa. Dyrektorzy starają się powrócić do normalnego funkcjonowania – poprzedniego zakresu świadczeń i tej ich liczby, którą realizowano przed epidemią. Trzeba wszak oddać „dług zdrowotny” wobec pacjentów i odrobić pobrane zaliczkowo z Narodowego Funduszu Zdrowia pieniądze. Nie wszystkim jednak placówkom, zwłaszcza powiatowym, uda się ponownie pracować tak jak poprzednio. Część lekarzy nie wróciła na swoje oddziały i nie zostały one lub nie zostaną uruchomione. Skala tego zjawiska nie jest jeszcze znana.