COVID-19 pokazał, że zmiany są niezbędne – nie stać nas, by ich nie wprowadzać - Kończyło, Jarosław (Menedżer Zdrowia, 2021)
Podczas ostatnich 16 miesięcy ochrona zdrowia została poddana sprawdzianowi w warunkach zgoła innych od tych, w których funkcjonowała przez ostatnie dziesiątki lat. COVID-19 przypomniał społeczeństwu, jak ważny jest prawidłowo działający mechanizm systemu ochrony zdrowia i jak istotne są jego poszczególne składowe. Czas pandemii będzie zapewne impulsem do realizacji reformatorskich zmian w systemie.