Zastosowanie opatrunku w żelu w leczeniu ran przewlekłych - Sopata, Maciej; Szewczyk, Maria T.; Zaporowska-Stachowiak, Iwona; Mościcka, Paulina; Jawień, Arkadiusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2021)
Klinicznie udowodniono, że nowoczesne opatrunki hydrożelowe, ktore zapewniają bilans wilgotności w ranie, w znacznym stopniu redukują poziom bolu i jednocześnie przyspieszają proces gojenia. W ostatnich latach do zwalczania infekcji w ranach stosuje się przede wszystkim środki antyseptyczne w połączeniu z opatrunkami specjalistycznymi, w tym w żelu. Antybiotyki ze względu na rosnącą liczbę wielolekoopornych drobnoustrojow są mniej skuteczne. Opatrunki hydrożelowe z zawartością substancji przeciwdrobnoustrojowej (np. oktenidyny) stanowią wydajny i łatwy w aplikacji produkt wspomagający procesy leczenia ran oraz skutecznie zapobiegają i przeciwdziałają infekcjom. W niniejszym przeglądzie porównujemy żele na bazie oktenidyny z innymi dostępnymi terapiami przeciwdrobnoustrojowymi, uwzględniając zarowno wyniki badań klinicznych in vivo, jak i badań molekularnych ex vivo.