Jakość życia po zabiegu rekonstrukcji piersi metodą diep – analiza piśmiennictwa - Anna Dyszy, Sabina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2021)
Kobiety chore na raka piersi doświadczają traumy, która w dużym stopniu ma wpływ na obniżenie jakości ich życia. Dzięki rozwojowi medycyny pojawiają się nowe rozwiązania w leczeniu operacyjnym nowotworu piersi. Często jednak konieczna jest amputacja i rekonstrukcja piersi. Celem niniejszej pracy jest weryfikacja jakości życia kobiet chorych na raka piersi, ktore były operowane metodą DIEP. Badanie to pozwoli lepiej zrozumieć ich potrzeby oraz uwzględnić je podczas konsultacji przedoperacyjnej. Analizy dokonano na podstawie przeglądu piśmiennictwa. Słowa kluczowe: jakość życia, rak piersi, mastektomia, rekonstrukcja piersi.