Rehabilitacja u pacjentów po przebyciu COVID-19 - Patlewicz, Katarzyna; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Liczba pacjentów po przebytym zachorowaniu na COVID-19 wciąż rośnie, a wielu z nich musi zmagać się z jego długoterminowymi skutkami w postaci tzw. zespołu postcovidowego. Ze względu na mnogość zarówno objawów, jak i powikłań postępowanie rehabilitacyjne musi przeciwdziałać już istniejącym objawom i zapobiegać wystąpieniu kolejnych w celu zapewnienia pacjentowi powrotu do jakości życia co najmniej takiej jak sprzed choroby. W celu opracowania efektywnego modelu rehabilitacji mogącego sprostać aktualnym potrzebom z uwzględnieniem stanu służby zdrowia, dokonano analizy dotychczas wykonanych badań i obserwacji, opierając się na już usystematyzowanym dorobku środowiska rehabilitacyjnego.