Reakcja nadwrażliwości po zastosowaniu Procto-Glyvenolu - Kasprzyk-Wieczorkowska, Ewelina; Jura-Szołtys, Edyta; Branicka, Olga; Gawlik, Radosław (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Leczenie choroby hemoroidalnej bardzo często polega na miejscowym stosowaniu środków w postaci czopków lub kremów. Preparaty te są szeroko rozpowszechnione i często dostępne bez recepty. Większość środków zawiera kilka składników aktywnych, w tym środki przeciwbólowe, wazoprotekcyjne lub znieczulenia miejscowego. W niektórych przypadkach stosuje się leczenie łączone. Nadwrażliwość na leki jest najlepiej poznana i opisana dla reakcji natychmiastowych, występujących głównie po zastosowaniu antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych lub środków znieczulenia miejscowego. W niniejszym artykule podkreśla się istotność substancji wywołujących rzadko reakcje nadwrażliwości. Przypadek pacjentki uczulonej na Procto-Glyvenol, lek zawierający w swoim składzie tribenozyd i lignokainę, podkreśla wykorzystanie naskórkowych testów płatkowych jako istotnego badania w reakcjach na środki do stosowania miejscowego oraz w reakcjach opóźnionych. Reakcje nadwrażliwości na tribenozyd są bardzo mało znane i rzadko opisywane.