Aktualne możliwości wykrywania i terapii choroby Alzheimera - Barczak, Anna (Lekarz POZ, 2021)
Współcześnie dysponujemy coraz większymi możliwościami wykrywania wczesnych objawów otępienia w przebiegu choroby Alzheimera, ale nadal nie ma leku przyczynowego w tym schorzeniu. Jak najwcześniejsze zdiagnozowanie początków otępienia i włączenie odpowiedniego leczenia, najczęściej w postaci jednego z dwóch dostępnych inhibitorów acetylocholinoesterazy – donepezilu lub rywastygminy, oraz memantyny, pozwala na relatywną stabilizację poznawczą i złagodzenie objawów otępienia. Artykuł zawiera informacje o wczesnych objawach otępienia w chorobie Alzheimera oraz leczeniu z użyciem dostępnych farmaceutyków i innych metod na podstawie najnowszych rekomendacji.