Nadciśnienie tętnicze w pytaniach i odpowiedziach - Rachtan, Monika (Lekarz POZ, 2021)
W XXI wieku wzrasta częstość występowania zarówno nadciśnienia tętniczego, jak i cukrzycy. Chory na nadciśnienie tętnicze wykazuje pewne podobieństwa do chorego na cukrzycę typu 2. Dotyczą one m.in. stanów poprzedzających rozwój obu chorób, czyli stanu przednadciśnieniowego i przedcukrzycowego. Chory, u którego stwierdzono nadciśnienie tętnicze współistniejące z cukrzycą, wymaga bardzo intensywnego leczenia. Najnowsze wyniki badań wskazują, że leki hipotensyjne nie są jedynymi, które obniżają ciśnienie tętnicze. Leki wykorzystywane w terapii cukrzycy typu 2 równolegle mogą wykazywać umiarkowane działanie hipotensyjne.