Powikłania narządowe nadciśnienia tętniczego - Rachtan, Monika (Lekarz POZ, 2021)
Mężczyzna 50-letni zgłasza się do lekarza z powodu złego samopoczucia. Ma podwyższone ciśnienie tętnicze od 2 lat, zaburzenia gospodarki lipidowej. W wywiadzie nikotynizm, pali ok. 10–15 papierosów dziennie. Obecnie nie jest leczony z powodu nadciśnienia. Wyniki domowych pomiarów ciśnienia tętniczego wahają się w granicach 130–150/90–110 mm Hg. Wartość ciśnienia z pomiaru w gabinecie lekarskim wynosiła 135/110 mm Hg (średnia z trzech pomiarów). W badaniu przedmiotowym stwierdzono także otyłość (BMI 32, obwód brzucha 115 cm). W badaniach dodatkowych stwierdzono zwiększone stężenie kwasu moczowego (9 mg/dl) i cholesterolu LDL (140 mg/dl).