Koncepcja kompleksowej naprawy polskiego systemu ochrony zdrowia - Błoński, Mieczysław (Menedżer Zdrowia, 2021)
Polski system ochrony zdrowia zajmuje w rankingach jedno z ostatnich miejsc w Europie oraz wśród krajów członkowskich OECD. Według niemal wszystkich kryteriów jest oceniany źle lub bardzo źle.