Kronika nr 24 - Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2021)
Okulistyka polska poniosła wielkie straty. Z ogromnym smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci dwóch wybitnych okulistek polskich. 26 grudnia 2020 roku zmarła prof. dr hab. n. med Ariadna Gierek-Łapińska, a 25 lipca 2021 roku prof. dr hab. n. med. Helena Żygulska-Mach. Obie Panie Profesor to czołowe postacie okulistyki polskiej. Były wybitnymi naukowcami, znakomitymi lekarzami, chirurgami, które uratowały wzrok tysiącom pacjentów, wychowawcami wielu pokoleń lekarzy okulistów i studentów. Pozostaną w naszej pamięci jako osoby niezwykle oddane swej pracy.