Eksperymentalne terapie komórkowe – bezpieczeństwo i kwestie etyczne - Zdolińska-Malinowska, Izabela (Lekarz POZ, 2021)
W kwietniu 2020 r. komisja ds. terapii zaawansowanych Europejskiej Agencji Leków opublikowała stanowisko w sprawie eksperymentalnych terapii komórkowych, podsumowując je zachętą kierowaną do pacjentów i członków ich rodzin, by zasięgali opinii lekarzy przed poddaniem się terapiom komórkowym. Aby móc udzielić pacjentowi wyczerpujących informacji w tej sprawie, lekarz powinien być świadomy argumentów przemawiających za i przeciwko takiej eksperymentalnej terapii. W artykule przedstawiono obecny status terapii komórkowych w Polsce i na świecie, omówiono aspekty związane z bezpieczeństwem terapii niezarejestrowanej oraz warunki etyczne dopuszczalności jej stosowania ze szczególnym uwzględnieniem kwestii, na które powinien zwrócić uwagę lekarz podstawowej opieki zdrowotnej poproszony przez pacjenta o radę.