Czy szpitale potrzebują silnej ręki właściciela – i po co, i jak to się ma do centralizacji? - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2021)
Podczas V Kongresu Wizja Zdrowia – Diagnoza i Przyszłość – Foresight Medyczny oraz XV Hospital & Healthcare Management wybitni specjaliści – Rafał Janiszewski, Tadeusz Jędrzejczyk, Maciej Murkowski, Piotr Nowicki i Adam Rozwadowski – zastanawiali się, czy centralizacja mogłaby pomóc w zarządzaniu szpitalami, dyskutowali o zarządzaniu w czasie kryzysu, rozdrobnieniu właścicielskim podmiotów medycznych i odpowiadali na pytanie, czy możliwe jest zmniejszenie liczby organów właścicielskich szpitali. Panel dyskusyjny moderował ekspert z zakresu ochrony zdrowia Adam Kozierkiewicz.