Polskimi szpitalami zarządzają ekonomiści - Fedorowski, Jarosław J.; Szybowicz, Urszula (Menedżer Zdrowia, 2021)
Polska Federacja Szpitali przeprowadziła badanie ankietowe wśród 196 menedżerów. Zapytano o ich doświadczenie i kwalifikacje w zarządzaniu – 41 proc. ankietowanych to ekonomiści, co piąty jest lekarzem, 12 proc. to prawnicy. Są też osoby po psychologii, informatyce, fizyce, filologii polskiej i socjologii.