Jak powinniśmy jeść, abyśmy byli zdrowsi? - Wolnicka, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2021)
Wyniki raportu „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania” z 2020 r. sporządzonego przez NIZP PZH – PIB wykazują, że prawidłowa dieta jest jednym z czterech najważniejszych czynników determinujących liczbę lat przeżytych w zdrowiu przez Polaków. Na pierwszym miejscu wśród przyczyn utraconych lat życia w zdrowiu jest palenie tytoniu, następnie wysoki wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) i wysokie ciśnienie tętnicze.