W jakim stopniu zwiększenie rekreacyjnej aktywności fizycznej może wpłynąć na długość życia Polaków? - Bandosz, Piotr; Drygas, Wojciech; Wojtyniak, Bogdan; Zdrojewski, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2021)
Poziom aktywności fizycznej jest związany z zapadalnością na wiele chorób przewlekłych. W badaniach udokumentowano jej związek z ryzykiem m.in. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy, raka jelita grubego i raka piersi. Wszystkie wymienione choroby przyczyniają się do skrócenia oczekiwanego trwania życia.