Metody miejscowego leczenia wewnątrzgałkowego siatkówczaka - Cieślik, Krzysztof; Rogowska, Anna; Hautz, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2022)
Podstawowym leczeniem siatkówczaka jest obecnie chemioterapia dożylna i/lub dotętnicza. Niezwykle ważne w procesie leczenia tego nowotworu są uzupełniające terapie miejscowe. W artykule omówiono metody miejscowego leczenia siatkówczaka, takie jak: krioterapia, laserowa termoterapia przezźreniczna, laserowa termoterapia przezźreniczna z dożylnym podaniem indocyjaniny, brachyterapia, enukleacja, iniekcje dotętnicze i dokomorowe melfalanu. Szczególną uwagę zwrócono na najnowsze metody leczenia: chemioterapię miejscową w postaci iniekcji do ciała szklistego oraz chemioterapię dotętniczą. Te nowoczesne metody leczenia miejscowego umożliwiają zachowanie gałki ocznej u coraz większej liczby pacjentów z zaawansowanym siatkówczakiem.