Zaburzenia snu u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym - Katarelos, Karolina; Piechal, Agnieszka; Kurkowska-Jastrzębska, Iwona (Pharmacotherapy in Psychiatry and Neurology/Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii, 2020)
Zaburzenia snu stanowią częsty problem, z którym pa cjenci zgłaszają się do lekarza. Mogą one towarzyszyć wielu schorzeniom psychicznym i somatycznym lub mieć charakter pierwotny. Istnieje wiele rodzajów za burzeń snu. Najczęściej mają one związek z zaburze niem zasypiania i utrzymaniem ciągłości snu, a także z zaburzeniami bardziej złożonymi, jak np. parasomnie, zaburzenia oddychania i zaburzenia ruchowe związane ze snem. W poniższej pracy skoncentrowaliśmy się na zagadnieniu problemów ze snem u chorych na stward nienie rozsiane (sclerosis multiplex, SM). Pacjenci ci czę ściej niż zdrowe osoby w podobnym wieku skarżą się na zaburzenia snu, a zaburzenia te zwiększają się jesz cze wraz z postępem choroby i pojawianiem się innych dolegliwości. Obniżony nastrój, przewlekłe zmęczenie, ból oraz problemy z oddawaniem moczu w istotny spo¬ ( sób wpływają na jakość snu u chorych z SM. Nadmierna z zaburzeniami bardziej złożonymi, jak np. parasomnie, zaburzenia oddychania i zaburzenia ruchowe związane ze snem. W poniższej pracy skoncentrowaliśmy się na zagadnieniu problemów ze snem u chorych na stward nienie rozsiane (sclerosis multiplex, SM). Pacjenci ci czę ściej niż zdrowe osoby w podobnym wieku skarżą się na zaburzenia snu, a zaburzenia te zwiększają się jesz cze wraz z postępem choroby i pojawianiem się innych dolegliwości. Obniżony nastrój, przewlekłe zmęczenie, ból oraz problemy z oddawaniem moczu w istotny spo¬ ( sób wpływają na jakość snu u chorych z SM. Nadmierna