Wieloukładowy zespół zapalny u dzieci okiem alergologa i immunologa - Sybilski, Adam (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Wieloukładowy zespół zapalny u dzieci związany z COVID-19 (MIS-C) jest powikłaniem po zakażeniu wirusem SARS-CoV-2. Może pojawić się kilka tygodni po przejściu zakażenia koronawirusem, nawet jeśli było bezobjawowe. Objawy mogą występować stopniowo w kolejnych dniach choroby, a przebieg może być od łagodnego do ciężkiego. Do najczęstszych objawów MIS-C należą: gorączka powyżej 3 dni, objawy żołądkowo--jelitowe, zmiany skórne. Często występuje wstrząs. Kluczowym patomechanizmem zespołu jest hiperzapalenie i odmienny profil cytokinowy. Aktywacja limfocytów T w MIS-C odbywa się za pośrednictwem superantygenu, którym jest białko S wirusa. Obraz kliniczny oraz immunologiczny profil patofizjologiczny wskazują na podobieństwa MIS-C i zespołu Kawasakiego (KD). Związek MIS-C z chorobami alergicznymi nie jest badany, ale można przypuszczać, że będzie on podobny do KD. Wykazano, że przebycie KD nasila alergiczny nieżyt nosa, astmę i atopowe zapalenie skóry. Dzieci, które wcześniej cierpiały na złożone choroby alergiczne (atopowe zapalenie skóry, alergiczny nieżyt nosa i pokrzywkę), są bardziej narażone na rozwój KD. U dzieci, które wymagały opieki medycznej z powodu chorób alergicznych więcej niż dwa razy w roku, występuje zwiększone ryzyko KD w porównaniu z tymi, które odbyły mniej wizyt lekarskich. Dane dotyczące związku KD z atopią wskazują na konieczność podjęcia badań analizujących MIS-C w tym zakresie.