Nowy wymiar zespołu białek przenoszących lipidy – zwrócenie uwagi na seks, narkotyki i alkohol - Buczyłko, Krzysztof (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Diagnostyka molekularna zespołu białek przenoszących lipidy (zespół nsLTP) może poprawić identyfikację homologicznych komponentów uczulających w nowych źródłach, takich jak lateks (Hev b 12), konopie, piwo i wino. Większość badań wskazuje na Can s 3, niespecyficzne białko transferowe lipidów (LTP) Cannabis sativa jako alergen główny. Alergenami odpowiedzialnymi za alergię na wino mogą być białka winogronowe (Vitis vinifera), w szczególności składnik Vit v 1 (również LTP). Większość białek piwa pochodzi z jęczmienia (Hordeum vulgare – Hor v 14) lub z chmielu (Hum l LTP). LTP z chmielu, pszenicy, jęczmienia i kukurydzy bywa alergenem sprawczym obecnym w niektórych odmianach piwa. Ostatnio wiele produktów spożywczych i napojów jest aromatyzowanych przyprawami, ze wzrostem reakcji alergicznych zależnych od profilin, na przykład kolendra Cor s 2, lub białek przenoszących lipidy.