Kodowanie chorób alergicznych w nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11 - Rozłucka, Lesia; Branicka, Olga; Gawlik, Radosław (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób (ICD) została wprowadzona przez WHO w celu klasyfikacji chorób oraz procedur medycznych i jest regularnie aktualizowana, przeciętnie co 10 lat. ICD jest również powszechnie wykorzystywana na potrzeby refundacji i rozmieszczenia środków w systemie opieki zdrowotnej. Z uwagi na szybki rozwój poszczególnych dziedzin medycyny wzrosła potrzeba szczegółowego rejestrowania i dokumentowania nowych sytuacji klinicznych, a obowiązująca wersja ICD-10 zaczęła tracić na swojej aktualności. Prace nad nową wersją rozpoczęły się w 2011 roku, a najnowsza wersja ICD-11 będzie obowiązywać od 1 stycznia 2022 roku. W artykule zostały opisane różnice pomiędzy dotychczas obowiązującą klasyfikacją ICD-10 a ICD-11, uaktualnione reguły klasyfikowania i charakteryzowania chorób, a także omówiono nowo powstały rozdział dotyczący chorób alergicznych.