Techniki edycji genomu jako narzędzie modyfikacji komórek układu odpornościowego - Stoczyńska-Fidelus, Ewelina; Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Techniki, takie jak TALEN, CRISPR-CAS9 oraz prime editing (PE), mogą znaleźć zastosowanie w edycji genomu różnych komórek. Niemniej genomy hematopoetycznych komórek macierzystych i komórek układu odpornościowego mogą być wkrótce edytowane częściej w celach terapeutycznych. Dzieje się tak ze względu na charakterystykę krwi i szpiku jako tkanki pozbawionej bardzo skomplikowanych struktur trójwymiarowych. Dodatkowo indukowane komórki pluripotencjalne (iPSc), uznawane za źródło komórek o potencjale terapeutycznym, nadal stanowią zagrożenie z powodu rozwijających się z nich potworniaków. Można również dodać, że edycja typu knock out jest łatwiejsza niż edycja zmieniająca gen zmutowany na prawidłowy. Z kolei komórki, takie jak CAR-T czy komórki zakażone wirusami, stanowią ważne cele dla systemów edycji genomu typu knock out w ramach terapii. Komórki układu odpornościowego wydają się również szczególnie odpowiednie jako wyjściowe do tworzenia zupełnie nowych typów komórek dzięki syntetycznej biologii, w której techniki edycji genomu odgrywają szczególną rolę. Wszystko to powoduje, że CRISPR-CAS9 oraz PE wzbudzają coraz większe zainteresowanie wśród immunologów. W artykule omówiono podstawy działania tych technik i wyjaśniono przyczyny ich niedoskonałości.