Neurogeneza w chorobach neurodegeneracyjnych u osób dorosłych - Stępień, Tomasz (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2021)
Cel: Neurogeneza mózgu dorosłego człowieka to proces podziału komórek, różnicowania i integracji nowych neuronów w mózgu. Neurony powstające w strefie podkomorowej migrują do opuszki węchowej, podczas gdy nowo powstałe neurony w zakręcie zębatym migrują lokalnie. W neurogenezie dorosłych, począwszy od neural stem cells, oprócz neuronów glejowych powstają także astrocyty i oligodendrocyty. Neurogeneza jest regulowana przez czynniki endogenne i egzogenne wpływające na potencjał proliferacyjny komórek progenitorowych i zwiększające tempo rozwoju połączeń dendrytycznych nowo powstałych neuronów. Poglądy: Początkowy powolny proces rozwijającej się choroby neurodegeneracyjnej może wpływać stymulująco na neurogenezę. Podwyższony poziom czynników prozapalnych może przyczynić się do powstania nowych neuronów. Podobną hipotezę wydają się potwierdzać dane literaturowe. O znaczeniu proneurogennym w przebiegu stanu zapalnego świadczą białka wydzielane przez aktywny mikroglej. Z drugiej strony niekorzystny wpływ procesu zapalnego w mózgu jest zwykle związany z jego przewlekłą chorobą, gdyż stymulowany mikroglej zwiększa stężenie cytokin, które mają negatywny wpływ na neurogenezę. Wnioski: Przywrócenie równowagi między umierającymi a powstającymi neuronami jest ważne i daje nadzieję na nowe kierunki terapii w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. Dostrzegamy punkty wspólne, które mogą stać się celem dalszych badań. Na uwagę zasługują zaburzenia gospodarki wapniowej, tak ważne w transdukcji sygnału, stan mitochondriów z enzymami biorącymi udział w tworzeniu ATP, a także zmniejszenie stanu zapalnego w obszarach neurogennych.