Systematyczne podejście do echokardiografii przezprze³ykowej na oddziale intensywnej terapii – praktyczny przewodnik dla lekarza intensywisty - Mielnicki, Wojciech; Dyla, Agnieszka; Małyszek-Tumidajewicz, Justyna (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2021)
Echokardiografia przezprzełykowa (transesophageal echocardiography – TEE) stała się użytecznym narzędziem wykorzystywanym w diagnostyce i monitorowaniu pacjentów na oddziałach intensywnej terapii, szczególnie w sytuacjach, gdy echokardiografia przezklatkowa jest trudna do wykonania. Dostarcza wiarygodnych wyników u chorych wentylowanych mechanicznie, szczególnie w pozycji na brzuchu (prone position), u chorych otyłych, u pacjentów z opatrunkami pooperacyjnymi w obrębie klatki piersiowej i drenażami jam opłucnych. Pozwala zobrazować głębokie struktury serca i uwidocznić patologię w ich obrębie. Wnioski z badania mają liczne implikacje diagnostyczne. W artykule przedstawiono systematyczne podejście do wykonywania badania TEE na oddziale intensywnej terapii, ze szczegółowym opisem projekcji niezbędnych do szybkiej oceny hemodynamicznej krytycznie chorych. Jego treść jest zgodna z wymaganiami European Diploma in Advanced Echocardiography (EDEC), a struktura odpowiada doświadczeniom autorów zdobytych w trakcie procesu egzaminacyjnego EDEC. Wykonywanie TEE w określonym schemacie pozwala zdiagnozować większość patologii i umożliwia monitorowanie leczenia na oddziale intensywnej terapii.