Narzędzia geriatryczne w praktyce lekarza POZ – skala Barthel - Sapilak, Bartosz J.; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Roemer-Ślimak, Roma (Lekarz POZ, 2021)
Społeczeństwo polskie się starzeje i ma to realny wpływ na pracę lekarzy POZ. Ze względu na niedostatek geriatrów opieka nad osobami w wieku podeszłym stanowi w swojej kompleksowości coraz większe wyzwanie dla lekarzy rodzinnych. Wynika stąd potrzeba zaznajomienia się z podstawowymi narzędziami, które można wykorzystać do oceny stanu zdrowia w okresie starości i późnej starości. Niniejszy artykuł stanowi część cyklu prac, w którym przybliżamy lekarzom podstawowe narzędzia geriatryczne służące do oceny chorego w wieku 65+. W ten sposób umożliwimy lepsze porozumienie pomiędzy geriatrą a lekarzem POZ, a w sytuacji braku dostępu do specjalisty poprawę jakości leczenia pacjenta w wieku podeszłym w ramach POZ. W artykule omówiono skalę Barthel służącą do oceny sprawności pacjentów i ich kwalifikacji do opieki długoterminowej.