Współwystępowanie objawów depresyjnych u pacjentów z rozpoznanym trądzikiem zwykłym i łuszczycą pospolitą - Grygierzec, Olga; Seweryn, Mariusz; Kaliszczak, Kamila; Kirmes, Tomasz; Wcisło-Dziadecka, Dominika (Lekarz POZ, 2021)
Depresja należy do chorób afektywnych związanych ze zmianą nastroju. Łuszczyca i trądzik zwyczajny wywierają ogromny wpływ na stan psychiczny, fizyczny i socjalny chorego. Celem pracy była analiza występowania i stopnia nasilenia objawów depresyjnych u pacjentów ze schorzeniami skórnymi w porównaniu z pacjentami, który nigdy nie chorowali ani nie leczyli się dermatologicznie. Przeprowadzono ocenę nasilenia objawów depresyjnych za pomocą 21-punktowego Inwentarza Depresji Becka u pacjentów z rozpoznaną łuszczycą pospolitą i trądzikiem zwykłym poddanych terapii dermatologicznej w konfrontacji z grupą kontrolną pacjentów bez wyżej wymienionych objawów oraz niestosujących terapii farmakologicznej. Analizę danych przeprowadzono w odniesieniu do informacji zawartych w kwestionariuszach wypełnionych łącznie przez 487 respondentów. Pod względem rozkładu procentowego występujących objawów depresji wg Inwentarza Depresji Becka wykazano istotne statystycznie różnice (2 Pearsona = 45, p = 0,0001) pomiędzy grupą badaną i kontrolną. Średni wynik punktowy był wyższy dla grupy badanej i wynosił: 5,11 pkt u pacjentów z trądzikiem (grupa kontrolna 3,83 pkt) i 5,66 pkt u pacjentów z łuszczycą (grupa kontrolna 3,97 pkt). Umiarkowane objawy depresyjne miało aż 21% pacjentów z trądzikiem i 18% pacjentów z łuszczycą, ciężkie objawy depresyjne 4% pacjentów z trądzikiem oraz 8% pacjentów z łuszczycą. Na pytanie o chęć popełnienia samobójstwa aż 9,7% chorych na trądzik oraz 4,1% chorych na łuszczycę odpowiedziało twierdząco. Łuszczyca i trądzik w istotny sposób wpływają na stan psychiczny pacjentów. Objawy depresyjne i zaburzenia lękowe ulegają znacznemu nasileniu u tych chorych.