Rola immunohistochemii w patologicznej ocenie raków głowy i szyi – uwagi praktyczne dla chirurga głowy i szyi - Kosikowski, Paweł; Staśkiewicz, Michalina; Kluk, Andrzej; Woźniak, Aldona (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2021)
Badania immunohistochemiczne są złotym standardem we współczesnej diagnostyce i badaniach naukowych dotyczących zmian patologicznych we wszystkich narządach ciała, w tym w tkankach okolic głowy i szyi. Praca ma na celu przedstawienie najczęściej stosowanych skal oceny immunohistochemicznej stosowanych w diagnostyce, przedstawienie stosowanych obecnie powszechnie w badaniach naukowych technologii mikro- i makromacierzy oraz znaczenie współpracy na linii patolog-chirurg w zakresie zabezpieczenia i oceny materiału tkankowego do badań diagnostycznych i naukowych.