Model opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka – studium przypadku - Witkowska, Maria; Sak-Dankosky, Natalia; Czarkowska-Pączek, Bożena (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2021)
Wielu pacjentów otyłych mimo podejmowanych prób nie jest w stanie pozbyć się ponadnormatywnej masy ciała. Często jedynym skutecznym rozwiązaniem jest operacja bariatryczna. Dzięki postępowi technologicznemu w ciągu ostatnich lat chirurgia bariatryczna bardzo się rozwinęła, dzięki czemu pacjentom zmagającym się z problemem otyłości można zapewnić długotrwałą poprawę jakości życia. Celem pracy było sformułowanie problemów pielęgnacyjnych oraz opracowanie planu opieki pielęgniarskiej nad przebywającą na oddziale chirurgicznym pacjentką po laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka.