Wspólnie – inaczej się nie da - Kolek, Roman (Menedżer Zdrowia, 2021)
W przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia projekcie ustawy o modernizacji i poprawie efektywności szpitalnictwa znajduje się wiele zapisów działaniach, które należy podjąć, aby ratować system opieki zdrowotnej w Polsce. Wypracowanie efektywnego modelu działalności szpitali w naszym kraju jest bardzo ważne – od wielu lat wskazujemy na potrzebę konsolidacji i efektywniejszej działalności. Rozproszony system właścicielski zapewne nie sprzyja wprowadzaniu takich zmian, lecz w mojej ocenie nie jest to jedyna przyczyna dysfunkcji. Jestem zwolennikiem regionalizacji działań w ochronie zdrowia i uważam, że na poziomie regionów należy wypracować modele funkcjonowania systemu. Działania te powinno się prowadzić przy współpracy wszystkich właścicieli oraz oddziałów Narodowego Funduszu Zdrowia i przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia i/lub wojewodów. Z uwagi na różnorodność form właścicielskich i formalnoprawnych funkcjonowania szpitali oczekiwałbym takich zmian w prawie, które ułatwiałyby podejmowanie działań konsolidacyjnych niezależnie od nich, np. możliwość łączenia SPZOZ-ów ze spółkami prawa handlowego bez procedury likwidacyjnej, która zawsze wywołuje niepotrzebne emocje.