Co z nocną i świąteczną opieką zdrowotną? - Książek-Bator, Ewa (Menedżer Zdrowia, 2021)
Od początku obowiązywania zasad rozliczania oddziałów ratunkowych w szpitalach był z tym problem zarówno w sferze organizacyjnej, jak i finansowej. Przez lata wprowadzano różne rozwiązania, aby zmienić praktykę, ale niestety szpitale nadal zgłaszały duże niedofinansowanie tych oddziałów i niemożność obsłużenia wszystkich pacjentów. Stałą praktyką pacjentów było wykonywanie diagnostyki specjalistycznej na oddziale ratunkowym z powodu braku możliwości uzyskania porady lekarza specjalisty w krótkim terminie. Wcześniej takimi pacjentami zajmowały się jednostki pogotowia ratunkowego, a po zmianie mieli oni trafić do punktów nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej zorganizowanych przy szpitalach.