Etyka zarządcza w czasach COVID-19 - Kraszewski, Jakub; Stefaniak, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2021)
COVID-19 zmienił postrzeganie pracy lekarza, pielęgniarki i fizjoterapeuty. Heroizm był nagradzany oklaskami, analizowano stopień wypalenia zawodowego. Otrzymywaliśmy darmową pizzę, artyści komponowali utwory poświęcone personelowi medycznemu. Były podziękowania na miejskich autobusach, powstawały murale na cześć ochrony zdrowia. Pojawiły się jednak pokusy. Wynikały one poniekąd z możliwości, które daje system rozliczeń, niedoskonałych przepisów i ludzkich słabości.