Finansowanie oparte na VBHC – czy jesteśmy na to gotowi? - Seweryn, Michał (Menedżer Zdrowia, 2021)
Value-based health care (VBHC), czyli opieka zdrowotna oparta na wartości, to dziś najmodniejszy temat wśród osób zajmujących się zarządzaniem w sektorze ochrony zdrowia. Wydaje się wręcz, że żadna branżowa konferencja czy debata ekspertów nie może się odbyć bez wplecenia w jej agendę skrótu VBHC. Oczywiście trudno się temu dziwić, bo mało kto odważyłby się polemizować z tezą, że model świadczenia usług medycznych, w którym placówki lecznicze otrzymują wynagrodzenie na podstawie wyników zdrowotnych, jakie osiągają ich pacjenci, jest pożądany i racjonalny.