Fałszywy trop - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2021)
Minister zdrowia Adam Niedzielski przedstawił projekt ustawy o modernizacji i poprawie efektywności szpitalnictwa. Jej celem jest doprowadzenie do tego, aby szpitale się nie zadłużały. Sposobem jest powołanie specjalnej agencji, podległej ministrowi, która będzie kontrolowała szpitale, nadzorowała je, opracowywała dla nich programy naprawcze i – w pewnym zakresie – pomagała finansowo. Zła sytuacja finansowa szpitali i ich zadłużenie nie są problemem nowym. Był już „za komuny”, był po roku 1989 przed kasami chorych i po ich wprowadzeniu, był i jest nadal za czasów NFZ.