Noworoczne niespodzianki - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2021)
Nowy rok przywitał nas całą masą iście noworocznych niespodzianek. Tyle tylko, że niespodzianki nie są raczej sympatyczne. Ten, kto jeszcze nie otrzymał „prezentu” z gazowni w postaci prognozowanego wzrostu wartości rachunków od kilkudziesięciu do kilkuset procent albo nie został uraczony nowymi fakturami od dystrybutora energii elektrycznej, może się cieszyć. Szczęśliwsi zapewne są także ci, którzy jeszcze w tym roku nie dostali wypłaty i nie muszą zachodzić w głowę, dlaczego otrzymują mniej pieniędzy niż jeszcze miesiąc temu, mimo że teoretycznie nie osiągają dochodów, które według założeń Polskiego Ładu będą generować wyższe obciążenia podatkowe (ok. 11 400 zł brutto). Warto dodać, że w takiej sytuacji znajdzie się wielu pracowników ochrony zdrowia, bo wielu spośród nas pracuje na umowę zlecenie, pobiera pensję z więcej niż jednego miejsca pracy lub jest aktywnym zawodowo emerytem. I na nic tu się zda ekwilibrystyka w interpretacji przepisów i dowodzenie, że rozporządzenie ministra finansów ma wyższość nad ustawą ordynacja podatkowa – netto otrzymają mniej, jeżeli nie w ciągu roku, to przy składaniu rocznego zeznania podatkowego.