Objawy psychiatryczne jako prodrom postępującego porażenia nadjądrowego – opis przypadku - Barbara Niemczyńska, Anna; Rybacka-Mossakowska, Joanna; Jaracz, Jan; Łojko, Dorota (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2021)
Postępujące porażenie nadjądrowe (progressive supranuclear palsy – PSP) jest chorobą neurodegeneracyjną charakteryzującą się objawami ruchowymi, behawioralnymi i poznawczymi. Jej przyczyną jest patologia białka tau kodowanego na chromosomie 17q21. W artykule opisano przypadek 54-letniego pacjenta, u którego wystąpiły zaburzenia psychiatryczne jako pierwsze objawy PSP. Mężczyzna został przyjęty do Kliniki Psychiatrii z powodu pogorszenia stanu psychicznego i nieskuteczności terapii prowadzonej ze względu na organiczne zaburzenia nastroju. U pacjenta występowały takie objawy, jak apatia, depresja, zaburzenia snu oraz zaburzenia psychomotoryczne. Diagnoza PSP wymaga obecności cech klinicznych i typowych cech histopatologicznych, za życia pacjenta można mówić o podejrzeniu lub prawdopodobieństwie PSP. Współpraca z neurologiem i obraz kliniczny zadecydowały o rozpoznaniu prawdopodobnego PSP.