Przydatność żywieniowych aplikacji mobilnych w samokontroli cukrzycy – przegląd literatury i prezentacja własnych doświadczeń - Więckowska-Rusek, Katarzyna; Danel, Justyna; Deja, Grażyna (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2022)
Intensywny rozwój technologii oraz pandemia COVID-19 przyczyniły się do rozwoju telemedycyny oraz całego sektora m-zdrowia. Zwiększająca się dostępność i wykorzystanie urządzeń mobilnych oraz stale rosnąca liczba żywieniowych aplikacji mobilnych spowodowały, że pacjenci diabetologiczni zyskali nowe narzędzie do przeliczania spożywanych przez siebie potraw i posiłków. Dotychczas przeprowadzone badania sugerują, że regularne stosowanie żywieniowych aplikacji mobilnych przyczynia się do obniżenia wartości hemoglobiny glikowanej u pacjentów z cukrzycą. Co więcej, innowacyjne rozwiązania niosą nadzieję, że ten sposób przeliczania żywności w znaczący sposób wpłynie również na poprawę komfortu życia pacjentów. Celem pracy było podsumowanie wiedzy na temat wykorzystania aplikacji m-zdrowia w samokontroli pacjentów z cukrzycą, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu 1 na podstawie badań naukowych.