Strategie opieki paliatywnej w Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii - Góraj, Elwira (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
Mimo że definicja medycyny paliatywnej jest wspólna dla wszystkich krajów, realizacja postawionych w niej celów różni się pomiędzy poszczególnymi krajami i kontynentami. Wizja opieki paliatywnej jest podobna – wszystkie osoby nieuleczalnie chore, kwalifikujące się do opieki paliatywnej oraz ich rodziny/opiekunowie powinni mieć dostęp do wysokiej jakości usług opieki paliatywnej, dostosowanych do ich warunków kulturowych. Usługi te powinny być świadczone w specjalistyczny i skoordynowany sposób. Na praktyczną realizację tych założeń wpływa wiele czynników, w tym możliwości ekonomiczne poszczególnych krajów, zasoby ludzkie, jak i względy kulturowe. W pracy przybliżono systemy opieki paliatywnej zarówno w wybranych krajach europejskich, jak i na innych kontynentach. W tej części przedstawione zostaną założenia opieki paliatywnej w Wielkiej Brytanii oraz w Nowej Zelandii, krajów, które nieomal jednocześnie rozpoczynały starania o rozwój medycyny paliatywnej.