Lęk przed śmiercią u pracowników opieki medycznej i pomocy społecznej - Binnebesel, Józef (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
Celem pracy jest zaprezentowanie wyników badań nad doświadczaniem lęku tanatycznego wśród osób profesjonalnie niosących pomoc medyczną i społeczną. W latach 2010–2014, w ramach międzynarodowego projektu badawczego, przeprowadzone zostały międzynarodowe badania oparte na kwestionariuszu percepcji lęku przed śmiercią w kontekście Tanatopedagogicznej Relacyjnej Terapii Zastępczej 791 pracowników medycznych i pracowników socjalnych. Niezależnie od czynników demograficznych respondenci wskazywali przede wszystkim na samotność jako główny element doświadczania lęku tanatycznego. Większość badanych uwypuklała również kwestie lęku związanego z cierpieniem bliskich cierpiących z powodu ich śmierci. Zaobserwowano różnice wskazań uwzględniających przynależność narodową w odpowiedziach odnośnie do doświadczanego lęku przed pochowaniem żywcem, jak również pozostawienia niedokończonych spraw. Ukazano, że lęk tanatyczny jest doświadczeniem egzystencjalnym występującym w gronie profesjonalistów medycznych i pracowników socjalnych.