Przegląd doustnych leków przeciwko COVID-19, zaakceptowanych lub w trakcie akceptacji przez FDA lub EMA - Lorenz, Dorota; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
COVID-19 jest chorobą zakaźną wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2. Czas pokazał, że stosowanie szczepionek może znacząco ograniczyć liczbę zgonów z tego powodu. Niezbędny jest jednak dostęp do leków przeciwirusowych, które są ratunkiem dla pacjentów niezaszczepionych lub nietworzących odpowiedzi immunologicznej anty-SARS-CoV-2. Autorzy w niniejszej pracy dokonali przeglądu wszystkich leków, które są aktualnie rejestrowane w tym wskazaniu. Dane z badań klinicznych są zachęcające. Konieczne są jednak dalsze badania, w szczególności oceniające bezpieczeństwo tych leków.