Okulistyczne manifestacje infekcji Demodex spp. – co powinien wiedzieć dermatolog? - Jaworska, Karolina; Sławińska, Martyna; Sobjanek, Michał; Lipowski, Paweł (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Demodekoza oczna jest chorobą wywoływaną przez roztocza gatunku Demodex folliculorum i Demodex brevis. Demodex folliculorum zasiedla mieszki włosowe rzęs, natomiast Demodex brevis gruczoły Meiboma i Zeissa. Rola patogenetyczna nużeńców pozostaje przedmiotem dyskusji. Liczne badania wskazują, że są czynnikiem etiologicznym wielu dolegliwości aparatu ochronnego oka oraz jego przedniego odcinka (m.in. zapalenia powiek, zaburzeń filmu łzowego, zmian rogówkowych). Do objawów zgłaszanych przez pacjenta mogą należeć: pogorszenie ostrości wzroku, świąd okolicy oczu, uczucie suchości oczu bądź łzawienie, wrażenie ciała obcego, zaburzenia tolerancji soczewek kontaktowych, nawracające jęczmienie czy gradówki. Obecnie najpowszechniej stosowaną metodą diagnostyki nużeńca jest badanie mikroskopowe epilowanych rzęs. Nie istnieją jednolite standardy leczenia demodekozy ocznej.