Terapia uzupełniająca (dodana) w leczeniu choroby refluksowej przełyku - Janiak, Maria (Lekarz POZ, 2022)
Wśród powszechnie stosowanych leków w terapii choroby refluksowej przełyku (ChRP) złotym standardem pozostają leki przeciwwydzielnicze, a wśród nich inhibitory pompy protonowej (IPP). Istotnym problemem spotykanym w codziennej praktyce lekarskiej jest brak poprawy lub nawrót dolegliwości po zakończonym sukcesem leczeniu zaostrzenia ChRP. Uzupełniającą terapię stanowią leki uwzględniające patomechanizm choroby – prokinetyki oraz szeroki asortyment produktów leczniczych wspomagających leczenie przeciwwydzielnicze. Są to preparaty gojące zmiany w błonie śluzowej, osłaniające ją oraz neutralizujące kwasową warstwę na powierzchni treści pokarmowej. Trójskładnikowy preparat zawierający węglan wapnia, alginian sodu oraz ekstrakt z liści opuncji figowej i liści oliwki europejskiej (Mucosave®) znalazł zastosowanie u pacjentów z ChRP zarówno jako terapia dodana do IPP, jak i w monoterapii.