Bezradny jak dyrektor szpitala - Głowala , Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2022)
Kadra zarządzająca nie ma wpływu na mniej więcej 90 proc. kosztów działalności operacyjnej, czyli na większość wskaźników przedstawionych w projekcie ustawy z 29 grudnia 2021 r. o modernizacji i poprawie efektywności szpitalnictwa. Udowodnię to, analizując koszty działalności operacyjnej szpitali, których organem założycielskim są jednostki samorządu terytorialnego, w kontekście wskaźników ekonomiczno-finansowych ujętych we wspomnianym projekcie ustawy.