Zastosowanie technik komputerowych w diagnostyce jamy ustnej dzieci - Cieślińska, Katarzyna; Zaborowicz, Katarzyna; Biedziak, Barbara (Medical Studies/Studia Medyczne, 2022)
Innowacyjne techniki komputerowe, w tym możliwości, jakie daje sztuczna inteligencja, znajdują coraz szersze zastosowanie w wielu dziedzinach stomatologii. Coraz większe wymagania w zakresie diagnostyki i leczenia sprzyjają cyfryzacji wielu dziedzin stomatologii. Diagnoza i leczenie są oparte na wiedzy specjalisty. Wprowadzenie sztucznych sieci neuronowych pozwala na wspomaganie decyzji lekarza dotyczącej diagnozy i planu leczenia. W artykule przedstawiono możliwości, jakie daje sztuczna inteligencja w dziedzinie stomatologii dziecięcej zarówno w zakresie diagnostyki, jak i w procesie leczenia. Trwają aktywne badania nad zastosowaniem uczenia maszynowego opartego na sztucznych sieciach neuronowych do leczenia stomatologicznego poprzez analizę różnego rodzaju obrazów, takich jak fotografie wewnątrzustne, zdjęcia panoramiczne, obrazy tomografii komputerowej i radiografii cefalometrycznej.