Pojęcie wyniku fałszywie pozytywnego w kontekście diagnostyki COVID-19 i rekomendacji medycznych - Stoczynska-Fidelus, Ewelina; Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
COVID-19 stanowi bardzo duże wyzwanie dla diagnostyki. W przypadku wielu chorób i objawów istnieje możliwość powtórzenia badań, a czas przeznaczony na postawienie diagnozy liczony jest nawet w tygodniach, a nie godzinach jak w COVID-19. Sytuacja związana z COVID-19 prowadzi do dużej liczby napięć, zarówno wśród lekarzy diagnostów, jak i pacjentów, zwłaszcza że w tym przypadku na podstawie pozytywnego wyniku brano pod uwagę podjęcie decyzji nie tylko o wyborze ewentualnej terapii, lecz także o kwarantannie. W pracy odniesiono się do pojęcia wartości predykcyjnej testów stosowanych w diagnostyce COVID-19 (głównie RT-PCR), skupiając się na pojęciu wyniku fałszywie pozytywnego. Przedstawiono, że jest to pojęcie względne, w zależności od stawianego pytania, celu diagnostyki (zastosowanie terapii przeciwwirusowej, kwarantanna, wykrycie choroby) czy nawet wariantu wirusa SARS-CoV-2. Skuteczne szczepienia przeciwko COVID-19, coraz wyższy odsetek ozdrowieńców i pojawienie się wariantu omikron SARS-CoV-2 minimalizują wszystkie te problemy. Odejście od testów przesiewowych nie może jednak oznaczać, że zaniecha się w ogóle testowania w kierunku COVID-19, ponieważ część populacji nadal może umrzeć z powodu tej choroby, a istnieje już skuteczna terapia celowana. Na potrzeby personalizacji tego leczenia musi być stosowane badanie, takie jak RT-PCR.