Rozliczne oblicza alergii u jednej pacjentki - Specjalski, Krzysztof; Chełmińska, Marta; Puźniakowska, Katarzyna M. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Pacjentka, lat 63, leczona wiele lat w przyklinicznej poradni alergologicznej. W dzieciństwie zdiagnozowano u kobiety astmę, która była przyczyną wielokrotnych hospitalizacji. Od dzieciństwa chora cierpiała z powodu nawracających objawów zapalenia spojówek oraz błony śluzowej nosa. Czterokrotnie miała zaostrzenie astmy wymagające leczenia na oddziale intensywnej terapii. U chorej występowały objawy zespołu alergii jamy ustnej po zjedzeniu pomidorów. Dwukrotnie była hospitalizowana z powodu wstrząsu anafilaktycznego. Objawy atopowego oraz kontaktowego zapalenia skóry rozpoczęły się w pierwszych latach życia. Przeprowadzona diagnostyka wykazała wieloważny charakter alergii. Chora nie była uczulona na lateks, ale zarówno testy in vitro oraz in vivo były dodatnie z trawami oraz chwastami. Brak sIgE przeciwko alergenom pokarmowym świadczy o krzyżowym charakterze alergii na pokarmy. Dodatkowo krzyżowa reakcja przeciwko lipokainom może tłumaczyć reakcję po kontakcie z koniem.