Najczęstsze problemy laktacyjne kobiety karmiącej piersią - Suchocka, Karolina (Lekarz POZ, 2022)
Opieka nad matką karmiącą piersią, którą sprawuje lekarz rodzinny, wymaga znajomości podstawowych zasad diagnostyki i leczenia prostych schorzeń laktacyjnych. Ze względu na brak dostępu do refundowanej porady laktacyjnej oraz wciąż zbyt małą liczbę specjalistów w dziedzinie laktacji lekarz rodzinny często jest osobą, do której trafia matka karmiąca piersią ze swoimi dolegliwościami. Problemy laktacyjne dotyczą najczęściej schorzeń gruczołu piersiowego i brodawek sutkowych, ale mogą to być również skargi na niewystarczającą ilość pokarmu lub prośby o pomoc w zakończeniu karmienia. Część problemów można rozwiązać na poziomie POZ, a w niektórych przypadkach konieczna jest konsultacja specjalistyczna. Kobieta karmiąca piersią w każdej sytuacji powinna otrzymać konieczną pomoc i leczenie, jeśli wymaga tego jej stan kliniczny.