Profesor Anna Lis-Święty (1965–2022) - Bergler-Czop, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
7 marca 2022 roku odeszła od nas dr hab. n. med. Anna Lis-Święty, profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, wybitny dermatolog-wenerolog, naukowiec, ekspert zajmujący się chorobami tkanki łącznej. Doskonała organizatorka i życzliwa nauczycielka wielu pokoleń lekarzy i studentów.