Leczenie farmakologiczne i zabiegowe jaskry zapalnej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych technik operacyjnych – przegląd piśmiennictwa - Łazicka-Gałecka, Monika; Guszkowska, Maria; Gałecki, Tomasz; Dziedziak, Jacek; Kamińska, Anna; Szaflik, Jacek P. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
Leczenie jaskry zapalnej (uveitic glaucoma – UG) stanowi bardzo złożone zagadnienie. Wybór prawidłowego leczenia zależy przede wszystkim od znajomości patomechanizmów odpowiadających za wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego (intraocular pressure – IOP), ale także od prawidłowego rozpoznania choroby podstawowej. Leczeniem pierwszego wyboru podwyższonego IOP u pacjenta z zapaleniem błony naczyniowej (ZBN) jest farmakoterapia uwzględniająca jednoczesne zastosowanie leków przeciwzapalnych oraz obniżających IOP. W leczeniu miejscowym najczęściej wybierane są β-adrenolityki oraz inhibitory anhydrazy węglanowej (CAI). Wybierając substancję czynną, należy zawsze dostosować leczenie do wyjściowego poziomu IOP oraz do choroby podstawowej i stanu zdrowia pacjenta. Kontrowersyjne pozostaje stosowanie analogów prostaglandyn u pacjentów z UG. Aktualnie prowadzone są liczne badania nad bezpiecznym wykorzystaniem innych, nowych grup leków, m.in. inhibitorów kinazy Rho. U ok. 30% pacjentów z jaskrą zapalną leczenie farmakologiczne okaże się niewystarczające i będą oni wymagali leczenia zabiegowego. Trabekulektomia to aktualnie złoty standard leczenia operacyjnego UG, ale ze względu na nieprzewidywalność jej rezultatów oraz inwazyjność prowadzone są liczne próby wykorzystania mniej inwazyjnych rodzajów zabiegów. W najcięższych, opornych na standardowe sposoby leczenia przypadkach UG, znajdują zastosowanie zabiegi cyklodestrukcyjne, które obniżają IOP przez uszkodzenie ciała rzęskowego laserem lub niską temperaturą. Pomimo ich efektywności w obniżaniu IOP trzeba liczyć się z poważnymi powikłaniami, które pojawiają się po powyższych zabiegach. Irydotomia laserowa stanowi podstawę postępowania w jaskrze zapalnej wąskiego i zamkniętego kąta. Należy jednak pamiętać, że aktywny stan zapalny może skracać czas jej drożności. Postępowanie z pacjentem obciążonym UG wymaga równowagi między odpowiednim jednoczesnym leczeniem przeciwzapalnym a obniżającym IOP, aby móc zatrzymać postępujące uszkodzenie nerwu wzrokowego.